Autó kerékcsere sorrendje. Otthoni útmutató mindenkinek

A kerékcsere folyamatával nem árt ha mindenki tisztában van, aki autót vezet. A téli/nyári autógumi váltást általában profi gumiszerelő műhelyek elvégzik helyettünk. Adódhatnak azonban váratlan helyzetek, defektet kaphatunk bárhol, bármikor. De ha tisztában vagyunk a kerékcsere folyamatával, akkor időt tudunk spórolni magunknak probléma esetén. Nem is beszélve a megspórolt energiáról amit idegeskedésre fordítanánk.

Kerékcsere forgalmas út mentén, tippek és hasznos tanácsok

Mielőtt hozzá fogna a kerékcseréhez húzódjon biztonságos helyre. Kapcsolja be a vészvillogót és ne felejtse el felvenni a láthatósági mellényt. Ha ez megtörtént az autó mögött féktávolságon kívül helyezze el az elakadás jelzőt, majd jöhet a csere.

Otthoni kerékcsere sorrendje - 24hservice.hu

Otthoni kerékcsere helyes sorrendje

1., Álljon vízszintes helyre. Kereket soha nem szabad lejtőn cserélni, mert így könnyen előfordulhat, hogy az autó elgurulhat.

2., Húzza be a kéziféket és tegye sebességbe a járművet.

3., Kezdje el kicsavarni a kerékcsavarokat. Fontos, hogy a csavarok lazítása mindig az óramutató járásával ellentétesen történik Ne csavarja le teljesen csak lazítsa meg. A csavaráshoz minden autóban a pótkerék mellett el van helyezve egy keresztkulcs.

4., A pótkeréknél talál még emelőt is. Ezt is vegye ki a készletből és tegye a lecserélendő kerékhez tartozó ún. emelőrésbe.

5., Az emelő segítségével az autót, olyan magasságig kell felemelni, hogy a gumi ne érintse a talajt. Majd csavarja ki teljesen a csavarokat.
Tipp: a levett kereket tegye a gépjármű alá, ezzel biztosítva lesz, hogyha az emelő nem bírja el a gépkocsi akkor sem zökken vissza a földre.

6., Helyezze fel a pótkereket a tengelyre és ha már megfelelően áll, kezdje el megszorítani a csavarokat.

7., Ha kellően szorosra húzta akkor az emelő segítségével leengedheti a járművet.

Amit a pótkerékről tudni kell

Ha defekt miatt kereket cserélünk és pótkerék kerül fel az autóra akkor jó ha tudjuk,hogy a pótkereket rövid távra tervezték, ezért mielőbb keressünk fel egy gumiszerelő műhelyt, hogy a defektes abroncsot megjavítsák vagy cseréljék.

Mi az a mankókerék?

A mankókerék a pótkerék keskenyebb alternatívája. Kizárólag a szervizbe történő eljutásra alkalmas. Maximum 80 Km/h sebességgel használhatjuk.

Mi az emelési pont és hogyan ismerjük fel?

Leggyakrabban a küszöbök végeinél alul található. Az emelési pontot általában háromszög alakú mélyedéssel jelölik, de onnan is fel lehet ismerni, hogy a küszöb alján az élek az emelési pontok mentén magasabbak, hogy stabilan rá lehessen támasztani az emelőt.

Ha útközben defektje van és nincs rutinja sem megfelelő ismerete a kerékcseréhez, akkor hívjon bennünket. Nem érdemes időt veszíteni azzal, hogy saját maga próbálkozik. A kerékcsere nem játék. Nem mindegy hol emeljük fel az autót és milyen precízen rögzítjük a pótkereket. Egy kisebb hibával is könnyen balesetet szenvedhetünk, vagy kárt tehetünk a gépjárműben.

Kerékcsere mellett bármilyen műszaki hiba esetén hívhat minket. Ha például be kell bikázni az autóját, vagy nem indul vagy csak félretankolás történt, akkor is hívhatja autómentő szolgáltatásunkat.

Gyakran ismételt kérdések

ügyfeleink leggyakoribb kérdései

Kerékkulcsra, emelőre, pótkerékre és/vagy mankókerékre. Ez minden autóban megtalálható, általában a csomagtartó alatti erre kialakított részben.

A mankókerék a pótkerék keskenyebb változata. Ezért kizárólag arra alkalmas, hogy a szervízig közlekedjünk vele.

Ahová az emelőt kell helyezni, kerékcsere esetén. Álatlában a küszöbök végeinél alul található, és háromszög alakú mélyedéssel jelölik.

Mi a kerékcserében is tudunk segíteni Önnek. Non-stop elérhetőek vagyunk, az év minden napján és az ország bármely pontjára kiszállunk, hogy segítsünk ügyfeleinknek.

Defektet kapott? Segítsünk a kerékcserében?

Akkor jó helyen jár, minket bármikor hívhat, az év minden napján a nap minden percében.
06/70-783-0913
A fenti szám hívásával a segítség azonnal úton van Önhöz.
Ha autómentés, akkor 24 H Service Autómentő.

Ügyfeleink visszajelzései

Elégedett ügyfeleink véleménye a legnagyobb elismerés számunkra.

Autómentés autópályán

akiken már segítettünk

Az M0-ás autópályán defektet kaptam. Nőként fogalmam sem volt róla, hogyan kell a pótkereket feltenni. Ezért hívtam őket. 25 perc alatt a helyszínre értek, és 10 perc alatt feltették a pótkereket nekem. Legközelebb is őket választom, ha sos kerékcserére lesz szükségem.